Perjantaina oltiin sinin ja Egilin kanssa Helsingin keskustassa kävelemässä. Mulla oli vaan Poncho mukana. Menin Ponchon kanssa junalla keskustaan, junamatka meni hienosti. Sitten odoteltiin Siniä puolisentuntia rautatieasemalla. Käytiin ostamassa kahvia ja käveltiin ympäriinsä. Istuin hetken rautatieasemalla ja siinä tuli muutama ihminen jututtamaan. Ei pöhissyt ollenkaan. Sitten tuli känniläinen rullatuolissa joka tuli vaan kohti. Sitä Poncho väisti voimakkaasti. Vartiat tuli kuitenkin nopeasti häätämään tyypin pois. Syötiin siinä sitten hieman nameja ja rentouduttiin. Mitään ei kuitenkaan jäänyt päälle vaan Poncho rentoutui nopeasti.

Sitten Sinin kanssa käveltiin kaivopuistoon yhteen lemmikkitarvikeliikkeeseen. Oltiin kuultu Raisalta että siellä olisi hyviä leveitä nahkapuolikurrari-pantoja. Käytiin sisällä liikkeessä sovittelemassa pantoja. Koirat käyttäytyivät tosi hienosti. Koko reissu meni hienosti ja koirat olivat rentoja.

Sitten lauantai aamuna Poncho rupesi yskimään ja oksentamaan limaa. Saanut varmaan kennelyskän agi-kisoista viime viikon loppuna :( Tosi tylsää- Nyt sitten levätään ja parannutaan. Voi pikku-pon. Se oli tosi surkean oloinen.

Lauantaina oltiin sitten Sinin kanssa Mia Skogsterin (mecberger-kennel) tottisseminaarissa vihdissä. Päivä oli mielenkiintoinen vaikkakin koirakot olivat aloittelijoita ja kaikilla oikeastaan samanlaiset ongelmat. Kuitenkin hyviä asioita tuli esille ja oli mielenkiintoista kuunnella Mian teoriaa vietikkään tottiksen opetuksesta. Mia ja Helena näyttivät omilla koirillaan vähän tottista ja se on kyllä todella hienon näköistä.

Yhteenvetona: Pohja tehdään ruuan avulla ja vuoden iässä vaihdetaan saaliille. Saalispohjaa rakennetaan kuitenkin kokoajan sivussa. Jos käytetään pakkoa niin aina tulisi käyttää pakkoa, tai jos kouluttaa pelkällä positiivisella niin sitten aina positiivisesti. Ei sekoiteta näitä asioita. Selkeempää koiralle. Pakkoa ei tulisi aloittaa ennenkuin koira on henkisesti valmis siihen eli noin 1,5 vuoden iässä. Bh-kokeeseen 2,5 vuotiaana siitä kuukauden kuluttua 1-luokka ja siitä kuukauden kuluttua 2-luokka. Voi-luokkaan 3,5 vuotiaana. Pakkoa voi käyttää sellaiselle koiralle joka leikkii hyvin leluilla- Pakkoa ei voi käyttää jos koiraa palkataan vaan ruualla. Mian teoria pohjautui positiiviseen koiluttamiseen jossa kuitenkin pakkoa käytetään mutta koira palkataan aina saaliilla pakon jälkeen. Vapautuksen ja palkan täytyy olla selkeät koiralle. Näin koira ei jää epävarmaksi ja vapautuu palkaamiseen.

Jos koira piippaa niin enemmän palkkaa ja helpottaa treeniä. Piippaus johtuu Mian mukaan aina paineesta joka tulee kun koira on epävarma. Muistetaan patouttaa koiraa ennen vapautumista. Patoutuminen pitää opettaa erikseen koiralle, se ei tule luonnostaan. Palkka lentää vasemmalle taakse jos koira on väljä niin palkataan itseen päin. Jos koira vinottaa niin apuohjaaja katsoo että koira on suora sitten koira käsketään istumaan ja palkka heitetään taakse.

Luoksetulossa törmäämisen estoon merkit, myös samaa voi käyttää jos koira tulee vinoon. Palkataan koira oikeasti niin kuin se parhaiten palkkautuu. koiran täytyy tuntea oikeasti että se on tosi hyvä. Seuraamiseen lähetään niin että koira ensin käsketään istumaan ja sitten mennään koiran viereen ja lähetään siitä seuraamaan, näin sivulle tulo ei hidastu. Nopea tempoisia treenejä.

Pitäisi aina muistaa mitä treenaa, jos treenaa hyvää ja vietikästä kontaktia niin silloin ei puututa muihin asioihin. Yksi asia kerrallaan.

Eteen menossa palkkaviedään ilman että koira näkee. Se laitetaan jonkin ämpärin yms. päälle niin että näkyy. otetaan koira kentälle, tehdään lyhyt tottis-treeni. Mennään kentän päähän ja kerrotaan koiralle että eteenmeno on tulossa. Lähetään koiran kanssa kulkemaan remmissä kohti palkkaa ja nostatetaan koiraa sanoin. Mennään n. 10-20 m päähän niin että koira näkee palkan ja päästetään palkalle. Saa leikkiä palkalla missä vain. Tätä toistetaan kunnes matka on täysi.

Oli varmasti paljon muutakin mitä nyt tähän en muista kirjoittaa. Kun saan videot koneelle niin liitän tähän videon Mian tottis-suorituksesta.

Alla Poncho ja Egil Hki:ssä. Kuvan ottanut Sini Lehtinen.

hesa1.jpg